Eén daagse cursus Persoonlijke verzorging en ADL voor o.a.Mantelzorgers

Ten gevolge van de vergrijzing en het (gedwongen) langer zelfstandig blijven wonen van ouderen is ook de zorg verplaatst van verzorgingshuis naar huis. Het gevolg van de Corona crisis zullen velen van dichtbij hebben ondervonden. Het effect hiervan op de kwaliteit van leven bij ouderen is groot. Ouderen zullen wellicht eerder besluiten om nog een paar jaar zelfstandig te blijven wonen. Het gevolg is dat er voor een langere periode een beroep wordt gedaan op mantelzorgers en dat de druk op hen sterk toe neemt. Voor hen heb ik een ééndaagse cursus ontwikkeld om de persoonlijke verzorging en ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen) te leren zodat zij fysiek en mentaal  niet overbelast raken.

De deelnemers leren hoe zij hun naasten in bed helpen met wassen en hulp bieden met aan- en uitkleden. Ook wanneer iemand bijvoorbeeld een beroerte heeft gehad. Observatie van bed complicaties komen aan bod en de transfertechnieken om de zorgvrager in- en uit bed op de stoel of in de rolstoel te helpen. Het helpen aan- en uittrekken van steunkousen, de indicaties en observatiepunten. Verder wordt hen geleerd hoe zij een zorgvrager helpen met eten en drinken en het gebruik van incontinentie materiaal. Ook wordt er uitleg gegeven over het hitteprotocol en aandachtspunten voor val preventie.

Niet geheel onbelangrijk wordt er aandacht besteed om een juiste balans te vinden tussen draagkracht en draaglast. Verder is er voldoende gelegenheid om ervaringen en tips uit te wisselen.

Deze cursus is ook geschikt voor huishoudelijke hulpen.

De cursusduur is van 9.30 tot 16.30 en kost €230,00 (0% BTW) per persoon. De deelnemers ontvangen na inschrijving en betaling online een reader en na afloop een Bewijs van Deelname.

Voor vragen kunt u gebruiken maken van het Contactformulier.